קרן אורה/יבמות/קב/א

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־20:51, 8 בפברואר 2023 מאת מהדורה קמא (שיחה | תרומות) (גרסה ראשונית)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קרן אורה TriangleArrow-Left.png יבמות TriangleArrow-Left.png קב TriangleArrow-Left.png א

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רש"י
תוספות
תוספות ישנים
תוספות רי"ד
רמב"ן
רשב"א
מהרש"ל
מהר"ם
חי' הלכות מהרש"א
קרן אורה
רש"ש
גליוני הש"ס

שינון הדף בר"ת


דף ק"ב ע"א

בד"ה לענין חליצה עד שיהא אביו ואמו מישראל כו'. הקשה ר"י כו' דהורתה ולידתה בקדושה ישראלית מעליא הית'. וכוונתם מבואר לפמש"כ לעיל דקרא איצטריך לחליצת גרים וא"כ מנ"ל דבעינן אביו ואמו מישראל דילמא קמ"ל קרא דלחליצת גרים נמי בעינן הורתה ולידתה בקדושה לאפוקי גר גמור בימים הקדמונים. אבל מנ"ל דבעינן אביו ואמו מישראל. ועי' מהרש"ל ומהרש"א ז"ל. ול"נ דברש"ל ז"ל נמי תיבת דלא סגי בהורתו ולידתו בקדושה הוא ט"ס וצ"ל דסגי בהורתו ולידתו בקדושה. וכמבואר בדברי התוס' ז"ל. ותי' דחליצת גרים בימים הקדמונים נמי לא אשכחן אלא בהורתה ולידתה בקדושה וישראלית מעליא הית'. א"כ בלא קרא לא גרע מד"מ ופשיטא דבעינן הורתו ולידתו בקדושה ולא סגי בהא לחוד אלא בעינן אמו מישראל. וע"כ אתי קרא לאשמעינן שיהיה ישראל גם מצד אביו. ולדבריהם ז"ל דהורתו ולידתו בקדושה מקרי עליך. וא"כ מנ"ל דבעינן בד"מ דווקא אמו מישראל ואמאי לא סגי בהורתו ולידתו בקדושה. ועיין ק"ע שכתב דהורתו ולידתו בקדושה כשר לד"מ. וז"א כמבואר בדברי הרמב"ם ז"ל ובש"ע. והעיקר נראה דמקרב אחיך לא מיקרי אלא אם יש צד אחד מישראל ואפי' אמו מישראל. ובישראל דכתיב גבי חליצה משמע שיהא ישראל מכל צדדים כמו שכתב רש"י ז"ל ואע"ג דגבי כי עשתה נבלה בישראל אמרי' דהורתה ולידתה בקדושה מיקרי בישראל מ"מ הכא גבי זקנים משמע שיהי' אביו ואמו מישראל. וממילא דה"ה לחליצ' גרים ביה"ק בעינן אביו ואמו מישראל. כיון דגבי ישראל ג"כ לא בכלל דין הוא מדכשר בהדיוטות ואפי' הכי בעינן אביו ואמו מישראל. ה"ה לחליצת גרים. ולפ"ז גר בימים הקדמונים כשר לדון חבירו גר אפילו הורתו ולידתו בקדושה וצ"ע בדברי הפוסקים ז"ל ועיין בדברי הנימק"י ז"ל:

רש"י בד"ה ה"ג אמר לו וכי חולצין במנעל כו' צ"ל אמר לי וכי חולצין במנעל ועי' בחי' הרמב"ם ז"ל שכתב דר' ס"ל דאפי' דיעבד חליצה במנעל פסולה ע"ש שהביא ג' נוסחאות בברייתא זו בש"ס דילן ובתוספתא ובירושלמי ע"ש ובדברי הרא"ש ז"ל מה שכתב לענין מקום שאין סנדל מצוי אי חולצין לכתחילה במנעל:

Information.svg

הגרסה הראשונית של דף זה הונגשה באמצעות ובאדיבות דיקטה

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף