מראי מקומות/פסחים/קיא/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־21:36, 15 במרץ 2021 מאת מצולות ים (שיחה | תרומות) (תליית חמץ אחר הבדיקה)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהלדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" מידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רש"י
תוספות
חי' אגדות מהרש"א
רש"ש

מראי מקומות
שינון הדף בר"ת


מראי מקומות TriangleArrow-Left.png פסחים TriangleArrow-Left.png קיא TriangleArrow-Left.png ב

תלאי בביתא קשי לעניותא כדאמרי אינשי תלא סילתא תלא מזוניה ולא אמרן אלא ריפתא

קשה על מה שכתב השולחן ערוך (סימן תל"ד ס"א) שאחר בדיקת חמץ יתלה את החמץ או יניחנו בארגז כדי שלא יבוא עכבר ויטלנו ויצטרך בדיקה אחריו. וכיצד יתלה את החמץ והלא העושה כן בא לידי עניות.

הכף החיים (סקי"ג) יישב דהכא שאני, דכיון דאינו תולה כי אם כדי להנצל מאיסור חמץ, הוי ליה דבר מצוה, ושומר מצוה לא ידע דבר רע.

כעין זה כתב האדר"ת (קושט אמרי אמת) לגבי התולים מצותיהם במטפחת בשמי קורה מפני העכברים. שכיון שעושים זאת משום שימור המצות שלא יתלחלחו ומשום שנזהרים שלא לאכול מצות שרויות, ודאי דבכהאי גוונא יש לומר שומר מצוה לא ידע דבר רע. וק"ו הדברים, אם שומר מצוה לקיים מצות עשה לא ידע דבר רע, כ"ש בשומרה שלא להכשל ח"ו באכילת איסור.

עוד כתב האדר"ת (שם) שכיון דאמרי אינשי תלא סילתא תלא מזוניה, ואי אפשר לשרש זאת מלבים לכן צריך להיזהר בזה, כי הרי זה כמו שאמרו (לעיל קי:) מאן דקפיד קפדי בהדיה. וכעין מה שכתב בספר חסידים (סימן רסא) שצריך להיזהר משיחתם של בריות. ולכן הסיק שם שכעת שאין מקפידים על זה אין לחוש לכך, ושכן השיב לשואלים אותו על התולים מטפחת עם מצותיהם בשמי קורה מפני העכברים.

עוד כתב שם האדר"ת שיתכן דדוקא בכל השנה שאין הדרך בכך, הוא דקשי לעניותא, משא"כ בימי הפסח שעושים כן מפני שמירת המצות ודאי שאין חשש בכך.

עוד דקדק שם לשון רש"י והרשב"ם שכתבו התולה פתו באויר בתוך סל אחד, ומשמע: א. דוקא באויר ולא כשהוא סמוך לכותלב. דוקא בתוך סל. ג. אולי גם כשכונסם כולם לתוך סל אחד ולא בשנים או שלשה סלים. והוסיף שאף שאין בזה טעם לחלק אך הרי כל דבר זה בעיקרו אין לו טעם אלא שהוא מסתרי הטבע.


< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף