אילת השחר/בבא בתרא/קמט/ב

מתוך אוצר הספרים היהודי השיתופי
גרסה מ־23:24, 29 באוגוסט 2020 מאת אילת השחר (שיחה | תרומות) (←‏top: תיקון)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחתית הדף


לדף הבבלי
צורת הדף


לדף זה באתר "על התורה" לדף זה באתר "ספריא" עיון בפרויקט 'מפרשי האוצר' מבית 'אוצר החכמה' על דף זהמידע וקישורים רבים על דף זה ב'פורטל הדף היומי' שיעורים על עמוד זה באתר "קול הלשון"
לדף זה באתר "ויקיטקסט" לדף זה באתר "הכי גרסינן" לשינויי נוסחאות של התלמוד הבבלי, האתר כולל תמונות והעתקות של כל עדי הנוסח לתלמוד: קטעי גניזה, כתבי יד ודפוסים קדומים. האתר כולל גם סינופסיס ממוחשב לכל התלמוד במספר תצוגות המאפשרות להבליט ללומד שינויים שהוא מעוניין בהם. All content on the FGP portal is the property of The Friedberg Jewish Manuscript Society לדף זה באתר "שיתופתא" לדף זה באתר "תא שמע"



דפים מקושרים


צור דיון על דף זה
לדיון כללי על דף הגפ"ת הנוכחי


מפרשי הדף

רבנו גרשום
רשב"ם
תוספות
רשב"א
שיטה מקובצת
מהרש"ל
חי' הלכות מהרש"א
רש"ש
אילת השחר

שינון הדף בר"ת


אילת השחר TriangleArrow-Left.png בבא בתרא TriangleArrow-Left.png קמט TriangleArrow-Left.png ב

דף קמ"ט ע"ב

רשב"ם ד"ה שייר. והאי קרקע כל שהוא איכא למימר שעל העבד הוא אומר. ובתוד"ה שייר הביאו ג"כ דיד בעל השטר על התחתונה. ויש לעיין נהי דמצד דיני ממונות אינו זוכה דיד בעל השטר על התחתונה והאדון הוא המוחזק [ולדברי הקצוה"ח סי' פ"ח סק"ט הוא משום דהאדון הוא המוחזק לגבי העבד], מ"מ לגבי האיסור ישאר ספק ויהיה אסור בשפחה וב"ח ואז הא היה צריך לכופו לשחררו [וכמדומני שזה הוסיפו לי המעירים], ובשלמא למסקנא דכה"ג הוה חסרון בכרות גיטא א"ש, אבל לס"ד דהוי ספק אמאי לא נימא דייאסר בשפחה, ובפרט לפי מש"כ האחרונים מחמת קושיית החמדת שלמה בהא דלעיל (דף פ"א) בקונה ב' אילנות דמביא ואינו קורא דהוי ספק אם קנה גם הקרקע, אע"ג דלדינא יזכה המוכר מכח המע"ה, ואמאי לא נימא נמי לגבי ביכורים שלא יהיה מחוייב להביא אפי' מספק, והכריחו מזה דלגבי דינים אחרים נשאר ספק אף שזה תוצאה מהדיני ממונות, וה"נ הכא דמה דלא יוכל העבד להוציא מעשה ידיו מאדונו אין זה טעם מספיק לענין שלא ייאסר בשפחה, ודוחק לומר דלפני שחידשו הסברא דלאו כרות גיטא מ"מ ידעו דכיון דהוי ספק אין זה מתפרש כלל בשטר וכאילו אין שטר לגבי זה, אלא דלבסוף חידשו מחמת דיש זכות, לפי סברת הרי"ף, ולפירוש הראשון של הרשב"ם לקמן דף ק"נ ע"ב, או כמו שפירש הרשב"ם בפירושו השני דכיון דאפשר להתפרש באיזה צד רחוק דנתכוין להוציאו מלהקנותו לעצמו אע"פ שיותר מסתבר דרוצה לשחררו מ"מ זה כבר לא כריתות, וכמש"כ רש"י בגיטין (דף ט' ע"א), וכמו דמבואר פירוש דברי רש"י בתורעק"א (סופ"ג דפאה).

ועי' בקובץ שיעורים (אות תקמ"ו) דהק' לפי הנ"ל דכל ספק הוי חסרון בכריתות א"כ כל ספק בלשון הגירושין לא יהיה כריתות, ויש ליישב דדוקא ספק בכוונה הוי חסרון בכריתות, אבל ספק בלשון הא להצד דפירוש הלשון הוא לגירושין הא כתב שפיר גט כריתות, משא"כ ספק בכוונה היינו דהלשון נותן מקום להסתפק ואינו ברור מה הוא מתכוין אין זה כריתות.


< עמוד קודם · עמוד הבא >
מעבר לתחילת הדף
Information.svg

ספרי אילת השחר מונגשים לציבור במסגרת 'אוצר הספרים היהודי השיתופי' לשימוש אישי לעילוי נשמתו הטהורה של רבנו אהרן יהודה ליב ב"ר נח צבי. הזכויות שמורות לבני רבנו יבלחט"א